معرفی پرسشنامه سنجش مهارت های روانی اوتاوا (OMSAT-3)
این آزمون توسط سالمال و همکارانش در سال 1992 و سپس در دانشگاه اوتاوا ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی آمادگی روانی در ورزشکاران بوده است.
این پرسشنامه دارای 48 سوال در سه حیطه ی:
- شناختی
- رفتاری
- عاطفی می باشد.
پرسشنامه سنجش مهارت های روانی اوتاوا (OMSAT-3) توسط سالمال و بوتا در سال 1993 اعتبار یابی شده است و روایی و پایایی آن تایید شده است.
اصولا زمانی که در مورد ورزشکاران و یا شرکت در یک مسابقه ورزشی صحبت می شود، یکی از مواردی که مورد تاکید ورزشکاران قرار می گیرد، موضوع سلامت جسمانی و قدرت بدنی بالا می باشد. ورزشکاران همواره با انجام تمارین ورزشی، داشتن رژیم غذایی و تغذیه مناسب سعی می کنند که بدن خود را سالم نگه دارند و قدرت بدنی خود را بالا ببرند. اما آیا می دانستید جدا از سلامت جسم که یک عنصر مهم برای ورزشکاران است، سلامت روان و آمادگی روانی هم در موفقیت ورزشکاران نقش به سزایی دارد؟
در علم روانشناسی شاخه ای به نام روانشناسی ورزش وجود دارد که روانشناسان ورزشی در این حوزه، به مطالعه تاثیر روان و همچنین آمادگی روانی ورزشکار بر ارتقای عملکرد ورزشی می پردازند. طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، نباید نقش آمادگی روانی در ورزشکاران را نادیده بگیریم.
برای درک بهتر تاثیر آمادگی روانی در ورزشکارن، یک مثال بارز برای شما عنوان خواهیم کرد؛ ورزشکاری را در نظر بگیرید که برای به آمادگی رسیدن و شرکت در یک مسابقه مهم ورزشی جهانی، ماه ها مشغول تمرین سخت بوده است و نزدیک به مسابقه از توانایی بالایی برخوردار است و وضعیت جسمی او در سطح مطلوبی قرار دارد. اما اگر این ورزشکار که از نظر جسمی در سطح مطلوب است، از نظر روانی برای شرکت در مسابقه آماده نباشد، می تواند در مسابقه پیروز میدان شود؟ مثلا اگر این ورزشکار برای آمادگی در جو سالن و یا ورزشگاهی که قرار است در آن مسابقه دهد، آماده نباشد و یا ذهن خود را برای اتفاقات غیر منتظره، شکست و ... آماده نکرده باشد، باز هم می توان گفت این ورزشکار حتما موفق خواهد شد؟ بنابراین، آمادگی روانی برای یک ورزشکار به اندازه داشتن آمادگی جسمانی بسیار مهم است.
برخی از مهارت های لازم برای داشتن آمادگی روانی عبارت اند از:
برای داشتن آمادگی روانی آموختن مهارت هایی در این زمینه بسیار مهم است.
- مهارت های پایه: این مهارت ها جز مهارت های ابتدایی برای یک ورزشکار است. مهارت هایی همچون داشتن اعتماد به نفس، داشتن تعهد و مسئولیت پذیری و هم چنین تعیین اهداف جز مهارت های پایه محسوب می شوند.
- مهارت های روان تنی: این دسته از مهارت ها به توانایی کنترل و مدیریت استرس، کنترل کردن ترس ها، توانایی ایجاد نیرو و انگیزه و ... بر می گردد.
- مهارت های شناختی: مهارت های شناختی هم جز مهارت های سطح بالا محسوب می شوند. در این مهارت ها فرد باید توانایی تصویر سازی، بازسازی و طراحی صحنه مسابقه و ... را داشته باشد.
اگر تمایل به ارزیابی آمادگی روانی در ورزشکاران دارید می توانید از این پرسشنامه معتبر استفاده کنید.