معرفی پرسشنامه اعتیاد به شبکه های مجازی در نوجوانان
این پرسشنامه توسط صادق زاده و همکاران در سال 1397 ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی اعتیاد به شبکه های مجازی در نوجوانان بوده است.
پرسشنامه اعتیاد به شبکه های مجازی در نوجوانان دارای 32 سوال بر اساس طیف لیکرت چهار درجه ای می باشد. روایی و پایایی این پرسشنامه تایید شده است.
استفاده از تلفن همراه این روزها، میان همه ی افراد از پیر گرفته تا جوان، همه گیر و رایج می باشد. پیشرفت فناوری و تکنولوژی تاثیر زیادی بر تسهیل انجام کارها و امور روزمره داشته است و برای بسیاری از افراد، راحتی زیادی به ارمغان آورده است. به عنوان مثال، در گذشته، هر فردی برای پرداخت قبوض یا انجام کارهای بانکی ملزم به مراجعه به بانک بوده است اما امروزه، با استفاده از تلفن همراه و با انجام تنها چند فرآیند ساده می توان تمام امور بانکی را با تلفن همراه انجام داد؛ این مثال، تنها نمونه ای از مزایای استفاده از تکنولوژی بوده است.
اما درست در نقطه ی مقابل، استفاده از تکنولوژی می تواند معایبی هم داشته باشد؛ یکی از مهم ترین معایب استفاده از تکنولوژی، اعتیاد به شبکه های مجازی می باشد که تاثیر مخرب این اعتیاد بر نوجوانان بیشتر می باشد.
اعتیاد به فضای مجازی
اعتیاد به فضای مجازی یا اینترنت، زمانی رخ می دهد که فرد، بیش از اندازه و به صورت افراطی از اینترنت استفاده می کند و بیشتر ساعات روز و شب را در فضای مجازی می گذارند. وقتی نوجوانی به فضای مجازی اعتیاد داشته باشد، دائما در صفحات مجازی مختلف، مانند اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک و ... در حال فعالیت می باشد.
اعتیاد به فضای مجازی تاثیر ویژه ای بر عملکرد افراد و به ویژه نوجوانان می گذارد. سپری کردن زمان بیش از اندازه در اینترنت و صفحات مجازی، عملکرد تحصیلی نوجوان را با مشکل مواجه کرده و منجر به افت تحصیلی نوجوان می شود، همچنین اعتیاد به فضای مجازی الگوی خواب فرد را مختل کرده و می تواند بر عزت نفس نوجوان تاثیر بگذارد. نوجوان با دنبال کردن صفحات مجازی مختلف، ممکن است به مقایسه خود با افراد دیگر بپردازد و همین موضوع بر عزت نفس نوجوان تاثیر می گذارد. مشغولیت ذهنی نوجوان به جستجو در صفحات مجازی ممکن است او را از انجام تکالیف و وظایفش بازدارد و تاثیر زیادی بر عملکرد فرد در زندگی روزانه اش داشته باشد.
استفاده از اینترنت، تلفن همراه، فضای مجازی و ... خوب و لازم است اما به شرطی که استفاده از آن درست و به جا و به اندازه باشد. اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان تاثیرات جبران ناپذیری بر روحیه و خلق و خوی نوجوان دارد، بنابراین والدینی که فرزند نوجوان دارند، باید کنترل مناسبی بر نحوه استفاده ی نوجوانان از اینترنت و فضای مجازی داشته باشند.
در صورت تمایل به ارزیابی اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان می توانید از پرسشنامه ی استاندارد اعتیاد به شبکه های مجازی در نوجوانان توسط صادق زاده و همکاران ساخته شده است، استفاده کنید.