معرفی مقیاس ارزیابی دگرگونی های زندگی (استرس) هولمز-راهه
این پرسشنامه توسط دو روانپزشک به نام های توماس هولمز و ریچارد راهه در سال 1967 ساخته شده است.
این پرسشنامه به نام مقیاس رتبه ی تعدیل یافته ی اجتماعی (SRRS) هم شناخته می شود و قصد ارزیابی میزان استرسی که فرد در زندگی تحمل می کند را دارد.
پرسشنامه استرس هولمز و راهه 41 مقیاس مرتبط با استرس را مورد بررسی قرار می دهد، هر مقیاس یک واحد تغییر در زندگی نامیده شده و به عبارتی وزن متفاوتی در ایجاد استرس دارد.
همچنین این پرسشنامه دارای روایی و اعتبار و نمره گذاری نیز میباشد.
استرس
تجربه استرس در زندگی، تجربه ای غیر قابل انکار است. همه ی ما انسان ها در طول دوران زندگی خود، چه زمانی که کودکی خرد هستیم و چه زمانی که به عنوان یک بزرگسال بالغ در میان همگان شناخته می شویم، می توانیم استرس را تجربه کنیم. فرقی نمی کند که ما یک کارمند ساده باشیم و یا یک مدیر عالی رتبه، یک پزشک متخصص و یا یک فرد خانه دار، ناگزیر در شرایط مختلف ناچار به تحمل استرس و فشار می باشیم. اصولا مواقعی که تسط ما بر محیط کم می شود و ما نمی توانیم به خوبی از پس کنترل شرایط بربیاییم، تحت فشار و استرس قرار می گیریم.
افراد مختلف در مواجه شدن با استرس شیوه های مختلفی دارند. بسیاری از افراد با شیوه های منطقی و کارآمد سعی بر غلبه بر میزان فشار و استرسی که تحمل می کنند، دارند و عده ای دیگر، شیوه های هیجان مدار و نا کارآمدی برای مقابله با فشار دارند. آنچه که مسلم است این است که همه ی ما تجربه ای از استرس و تخت فشار قرار گرفتن را داریم، آنچه در این موقعیت ها برای فرد حائز اهمیت است و به فرد کمک خواهد کرد، نحوه برخورد و مقابله و به نوعی کنار آمدن با این شرایط است. فردی که توان مقابله بهتر و کار آمد تر داشته باشد، عموما موفق تر هم عمل خواهد کرد و به خوبی از پس مشکلاتش بر خواهد آمد.
اما نکته ای که باید به آن توجه کنید، این است که درک افراد از موقعیت های استرس زا و شرایطی که دارند، با یکدیگر متفاوت است. ممکن است دو فرد مختلف در شرایط یکسانی از استرس قرار بگیرند اما نحوه ادراک استرس در آن ها با یکدیگر متفاوت باشد. یکی از آن ها موقعیت را قابل کنترل و چندان دشوار نداند ولی دیگری موقعیت را غیر قابل کنترل و سخت بپندارد.
موارد بسیاری نیز در زندگی موجب استرس می شود. مثلا یکی از این عوامل که تاثیر به سزایی هم در زندگی افراد دارد، فوت عزیزان فرد می باشد. استرسی که کنار آمدن با آن شاید ماه ها و حتی سال ها زمان ببرد. طلاق گرفتن عزیزان فرد و یا جدایی برای خود فرد، ورشکستگی های مالی، شکست تحصیلی، تغییراتی که در محیط کاری ایجاد می شود، به دنیا آمدن فرزند جدید در خانواده، تغییر در مسکن و مهاجرت و خیلی از موارد این چنینی دیگر می تواند موجب استرس در افراد شود.
اگر تمایل به ارزیابی میزان استرس در خودتان دارید و می خواهید بدانید که چه حجم از استرسی را تحمل می کنید، می توانید از این پرسشنامه استفاده کرده و بهره بگیرید.