معرفی پرسشنامه مدیریت بحران
این پرسشنامه ی 35 سوالی، مدیریت بحران را مورد ارزیابی قرار می دهد و توسط محقق امین جهرمی در سال 1380 ساخته شده است.
مقیاس این پرسشنامه بر اساس طیف لیکرتی بوده و لیکرت آن 5 درجه ای می باشد.
همچنین پرسشنامه مدیریت بحران دارای روایی و پایایی می باشد.
بسیاری از اتفاقات ممکن است خیلی غیر منتظره اتفاق بیفتند و به واسطه ی رخداد این اتفاق، جمعیت زیادی از افراد متحمل آسیب های مختلفی شود. این اتفاقات غیر منتظره می توانند تبدیل به یک چالش و یا بحران برای افراد شوند. بحرانی که می تواند قابل حل و یا غیر قابل حل باشد و در حالت دیگران چاره اندیشی برای آن، اندکی زمان ببرد.
بحران چیست؟
در تعریف بحران باید گفت که، بحران یک پیشایند و اتفاق است که می تواند خیلی غیر منتظره روی دهد. به واسطه ی یک بحران افراد می توانند در شرایط ناپایداری قرار بگیرند و متحمل آسیب های مختلفی شوند. بحران ها انواع مختلفی دارند و همچنین می توانند شدت متفاوتی هم داشته باشند.
مدیریت بحران چیست؟
کاملا مشخص است که اگر یک جامعه و یا یک فرد، با بحرانی درگیر شود، برای حل این بحران باید چاره اندیشی صورت بگیرد. این چاره اندیشی و پیدا کردن راه حل برای حل مشکل پیش آمده، همان مدیریت بحران است. در واقع در مدیریت بحران فعالیت های مختلفی به جهت رفع مشکلی که پیش آمده و یا کم کردن مشکل پیش آمده و کنترل این بحران انجام می دهند.
در راستای مدیریت بحران، برای اینکه یک بحران سریعا حل و فصل شود و تحت کنترل در بیاید، افراد باید نهایت دقت و مدیریت خود را به کار بگیرند و از راه حل هایی کار آمد و منطقی برای حل مشکل پیش آمده استفاده کنند. بسیار بهتر است که نهاد ها و سازمان های مختلف در جامعه در حین وقوع یک بحران با یکدیگر نهایت همکاری را داشته باشند.
مثال بارز از وقوع بحران و مدیریت بحران
مثلا زلزله می تواند یک بحران برای افراد ساکن در یک شهر و محله و کشور باشد. زلزله به عنوان یک اتفاق غیر قابل پیش بینی و به عنوان یک بحران، پس از وقوع و در اثر به وجود آمدن خرابی و صدمه باید تحت کنترل قرار بگیرد. برای کنترل بهتر وضعیت پیش آمده، اگر نهاد هایی مانند اورژانس، آتش نشانی، هلال احمر، پلیس و ... با یکدیگر همکاری داشته باشند، احتمالا خیلی بهتر می توانند از عهده ی این بحران پیش آمده بر بیایند. برای جلوگیری از اثر گذاری منفی بیشتر یک بحران بهتر است که مسئولین و مدیران به منظور مدیریت بحران خیلی زود و سریع اقدام به چاره جویی در مورد بحران داشته باشند.
برای ارزیابی مفهوم مدیریت بحران می توانید از این پرسشنامه که بر اساس مقیاس لیکرتی می باشد، استفاده کنید.