معرفی پرسشنامه اختلال دو قطبی
این پرسشنامه با داشتن 19 سوال، قصد ارزیابی اختلال دو قطبی را دارد.
مقیاس به کار برده شده در این پرسشنامه بر اساس لیکرت چهار درجه ای بوده است. این پرسشنامه دارای روایی و پایایی و نمره گذاری می باشد.
پایایی پرسشنامه اختلال دو قطبی 81/0 گزارش شده است.
اختلالات خلقی به آن دسته از اختلالاتی اطلاق می شود که مربوط به خلق بوده است و خلق فرد در این اختلالات از حالت نرمال خارج شده و سیر طبیعی خود را طی نمی کند. اختلالات خلقی می توانند بر روی یک طیف و پیوستار قرار بگیرند و با توجه به علائمی که فرد دارد و احساس می کند، از یک سر پیوستار به آن سوی دیگر جا به جا شود.
افسردگی چیست؟
افسردگی یکی از همین اختلالات خلقی است. افسردگی اختلالی است که میزان شیوع بالایی میان عموم مردم دارد و به نسبت دیگر اختلالات روانی و مرتبط به سلامت روان، شناخته شده تر بوده و مردم از آن اطلاعات بیشتری دارند. عموما افسردگی را اختلالی توصیف می کنند که فرد در آن، حالت خلقی غمگینی دارد و خلق فرد ملال آور و دچار کسلی می باشد. بی لذتی در فرد مبتلا به افسردگی بسیار واضح و قابل مشاهده است و علائمی مانند، اشتهای کم و زیاد و یا خواب بیش از حد و یا کم از دیگر نشانه های این اختلال است. فرد افسرده دائما ه مرگ فکر می کند و گاها دست به خودکشی هم می زند. افکار خودکشی و ترس ازآینده در این افراد بارز است. احساس گناه و عزت نفس پایین و عذاب وجدان و ... از دیگر نشانه های اختلال افسردگی است.
دو قطبی چیست؟
اما نوع دیگری از اختلالات خلقی تحت عنوان اختلال دو قطبی هم وجود دارد. افسردگی را اختلال تک قطبی می گویند، در مقابل اختلال دو قطبی به اختلالی اشاره دارد که فرد مبتلا به آن در دوره هایی از اختلال خود، حالات غمگینی و ناراحتی بیش از حدی را احساس کرده و علائمی درست شبیه به افسردگی دارد و در حالت دیگر دوره هایی شامل سرخوشی و شادی بیش از حد با رفتار هایی تکانشی دارد. افسردگی در دو دوقطبی به عنوان فاز پایین و دوره های سرخوشی در این اختلال به عنوان فاز بالا و شیدایی یا مانیا هم شناخته می شود. فرد در اختلال دو قطبی، رفتار های اعتیاد گونه، رفتار های پرخطر و آسیب زای جنسی، خرج بیش از اندازه، سر خوشی بیش از حد، بی قراری و پرخاشگری را تجربه می کند. همچنین خودکشی و افکار مربوط به آن در این دوره ها هم وجود دارد.
این پرسشنامه برای ارزیابی اختلال دو قطبی در افراد تهیه شده است؛ در صورت تمایل می توانید از آن استفاده کرده و اگر تجربه ی نشانه هایی که به اختلال دو قطبی مربوط می شود را در خود یا اطرافیان نزدیکتان مشاهده کرده اید، خود و دیگران را مورد ارزیابی قراردهید.