معرفی پرسشنامه امنیت شغلی نیسی (JSQ)
این پرسشنامه توسط نیسی و همکاران در سال ۱۳۷۹ در ایران ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی امنیت شغلی در محیط کار می باشد.
این پرسشنامه دارای 30 سوال و 9 بعد می باشد.
روایی و پایایی پرسشنامه امنیت شغلی نیسی و همکاران (JSQ) تایید شده است.
احساس امنیت
احساس امنیت یک نیاز اساسی است؛ انسان ها زمانی که احساس امنیت را تجربه کنند به خودشکوفایی دست پیدا خواهند کرد و نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو این موضوع را تایید می کند. احساس امنیت بر سلامت روان و کیفیت زندگی تاثیر می گذارد. افرادی که در محیط امن زندگی می کنند و از نظر روانی امنیت خاطر دارند، کیفیت زندگی بالاتری را گزارش می کنند.
امنیت به معنای دور بودن از هرگونه خطر و آسیب است و در موقعیت های مختلف تجربه می شود؛ یکی از انواع امنیت، امنیت شغلی می باشد. متخصصان امور کسب و کار امروزه اهمیت زیادی به امنیت شغلی می دهند و از تاثیرات مثبت آن بر کارمندان سخن می گویند.
امنیت شغلی
در تعریف امنیت شغلی باید بگوییم، امنیت شغلی در برگیرنده احساسات، ادراک و عواطف مربوط به شغلی است که فرد دارد و با احساس اطمینان از تداوم آن در آینده و ادراک عوامل تهدید کننده در شغل در ارتباط است. از دیگر سو، برقراری امنیت شغلی وظیفه سازمان است؛ هر سازمانی موظف به ایجاد امنیت شغلی برای کارمندان خود می باشد و باید موجبات توانمند سازی کارمندانش را فراهم کند.
فراهم کردن زمینه رشد و پیشرفت برای کارمندان و به دنبال آن ایجاد احساس امنیت شغلی باید به گونه ای باشد که سازمان همواره به کارمندان نیاز داشته باشد و به عبارت ساده تر، سازمان وابسته به کارمندانش باشد نه کارمندان نیازمند سازمان! ایجاد امنیت شغلی و تجربه آن توسط کارمندان باعث کارکرد بهتر آن ها شده است و این مسئله سازمان ها و شرکت های مدرن را ترغیب به برنامه ریزی برای ایجاد امنیت می کند.
امنیت شغلی از ابعاد مختلف قابل ارزیابی می باشد؛ 9 بعد امنیت شغلی که در این پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است، شامل موارد زیر می شود:
تمرکز بر شغل، جابجایی کمتر در شغل، انتخاب شغل مناسب، رضایت شغلی، رضایت اقتصادی، عاطفی بودن محیط کار، احساس آرامش، تعهد سازمانی و دفاع از سازمان.
بنابر آنچه گفته شد، امنیت شغلی اثربخشی و کارآمدی کارمندان را ارتقا می دهد، باعث رضایت شغلی می شود، از میزان تنش و استرس شغلی می کاهد، باعث بهبود روابط در محل کار می شود و در نهایت توسعه اقتصادی فردی برای کارمند به همراه دارد.
در صورتی که تمایل به ارزیابی متغیر امنیت شغلی داشته باشید، می توانید از پرسشنامه امنیت شغلی نیسی و همکاران (JSQ) که در کشور ایران ساخته شده است، استفاده کنید.