معرفی پرسشنامه مقیاس دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور
این پرسشنامه توسط هازن و شیور در سال 1987 ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی سبک دلبستگی در بزرگسالان می باشد.
مقیاس دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور با توجه به 21 سوالی که دارد، سه سبک دلبستگی را مورد سنجش قرار داده است:
- ایمن
- اجتنابی
- دو سوگرا
این پرسشنامه دارای روایی و پایایی و نمره گذاری می باشد.
مفهوم دلبستگی از جمله مفاهیم مهم در رابطه با کودکان و نوجوانان و بزرگسالان می باشد. سبک دلبستگی از جمله مولفه های تاثیر گذاری است که درست که در دوره کودکی در افراد تشکیل می شود اما تاثیرات آن تا دوره ی بزرگسالی و در زمینه های مختلف زندگی اعم از تحصیل و اشتغال و ازدواج و ... قابل مشاده است.
دلبستگی چیست؟
به طور کلی می توان گفت که دلبستگی برقراری نوعی رابطه است که در این رابطه هیجان، عشق و آرامش وجود دارد. در رابطه با دلبستگی می توان گفت که احساسات عاطفی در دلبستگی دخیل هستند. جان بالبی از جمله روان شناسان مهم و تاثیر گذاری بود که در ابتدا به صورت دقیق و مفصل بر روی مفهوم دلبستگی کار کرد و این مفهوم را مورد ارزیابی قرار داد و در نتیجه ی مطالعاتش بیان کرد که دلبستگی یک ارتباط پایدار و روانی میان دو فرد و انسان است.
سبک دلبستگی
بالبی بر این باور بود که در نتیجه ی ارتباط کودک با مراقبش در دوره کودکی که اصولا مادر می باشد، می تواند انواع سبک های دلبستگی شکل بگیرد. سبک دلبستگی، بستگی به کیفیت رابطه ی کودک با مراقبش دارد و تجربه ی کودک در این باره می تواند تاثیر مهم و به سزایی در زندگی بزرگ سالی اش داشته باشد.
انواع سبک های دلبستگی
در نتیجه رابطه ی کودک با مادر به عنوان مراقب و یا هر فرد دیگری که مسئولیت مراقبت از کودک را بر عهده دارد، می تواند سبک های دلبستگی متفاوتی شکل بگیرد. به طور کلی این سبک های دلبستگی به سبک های ایمن و نا ایمن تقسیم می شوند.
- مسلم است که سبک دلبستگی ایمن سالم ترین نوع می باشد و در نتیجه ی این سبک کودک تجربه ی یک رابطه ی عاطفی عمیق با مراقبش را داشته و نیاز های او به خوبی بر طرف شده است.
- در مقابل سبک دلبستگی نا ایمن که شامل سبک های اجتنابی، دو سوگرا و آشفته می باشد، رابطه ی عاطفی کودک با مادر و یا مراقبش خیلی خوب نبوده و نیاز های کودک به خوبی برطرف نشده است.
دلبستگی در بزرگسالان
آنچه مسلم است این است که نحوه شکل گیری دلبستگی در کودکی با آنچه که در بزرگسالی روی می دهد به علت تجربه زیست در بزرگسالی متفاوت تر از کودکی می باشد. دلبستگی در بزرگسالی با داشتن حمایت اجتماعی و بیان احساسات و نظرات به راحتی با دیگران و برقراری ارتباط به صورت مثبت و سازنده مشخص می شود.
اگر مایل به ارزیابی سبک دلبستگی بزرگسالی در خود بودید، می توانید از این پرسشنامه بهره بگیرید.