معرفی پرسشنامه ناهماهنگی بین تلاش و پاداش سیگریست و مونانو
این پرسشنامه توسط سیگریست در سال ۱۹۹۶ ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی استرس شغلی می باشد.
این پرسشنامه دارای 16 سوال و سه مولفه:
- تلاش
- پاداش
- تعهد کاری است.
روایی و پایایی پرسشنامه ناهماهنگی بین تلاش و پاداش (ERIQ) تایید شده است.
استرس شغلی
ماهیت فضای کسب و کار نسبت به زمان های گذشته تغییرات بسیاری داشته است؛ امروزه فضای کسب و کار رو به صنعتی شدن رفته است و فضای رقابتی شدیدی میان سازمان ها، شرکت ها و موسسه های مشابه و هم هدف جریان دارد و همین مسئله منجر به تجربه استرس شغلی می شود.
استرس شغلی تاثیرات منفی زیادی بر زندگی شاغلان دارد؛ استرس کاری می تواند سلامت جسمانی و روانی شاغلین را به خطر بیندازد؛ گفته می شود میزان بیماری های عصبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و چاقی در شاغلینی که استرس شغلی را تجربه می کنند، بیش از سایر شاغلان است.
نتایج مطالعات نشان می دهد، میان استرس شغلی و بیماری های قلبی عروقی رابطه قوی وجود دارد؛ استرس شغلی باعث تجربه بیماری های قلبی همچون سکته قلبی می شود.
به دلیل تاثیری که استرس شغلی بر بهداشت جسم و روان دارد، مطالعاتی در راستای ارزیابی و اندازه گیری استرس شغلی در چند دهه اخیر در حال انجام است.
استرس شغلی ماهیت ذهنی دارد و ارزیابی مستقیم فیزیکی و شیمیایی آن نسبت به سازه های قابل مشاهده کمی سخت تر است؛ به منظور تعیین اجزای آسیب رسان استرس شغلی می توان از الگوهای نظری استفاده کرد و ناهماهنگی بین تلاش و پاداش از جمله الگوهای نظری است که توسط سیگریت و همکارانش طراحی و ارائه شده است و برای ارزیابی استرس شغلی کاربرد دارد؛ این الگو نسبت به دیگر الگوهای ارائه شده، برتری بیشتری دارد.
الگوی ناهماهنگی بین تلاش و پاداش به این مسئله اشاره دارد که میان تلاش های شغلی فرد بر اساس قرارداد اجتماعی و پاداشی که فرد دریافت می کند، باید تعادل و موازنه وجود داشته باشد. پاداش در محل کار با در نظر گرفتن، شایستگی و لیاقت کاری، ارتقای شغلی و امنیت شغلی اعطا می شود.
حال ار میان تلاش هایی که فرد انجام می دهد و پاداشی که دریافت می کند، هماهنگی و موازنه وجود نداشته باشد، استرس شغلی به وجود می آید و استرس شغلی خود پیامد های منفی به دنبال خواهد داشت. بر اساس این الگو، تعهد کاری که نحوه رویارویی افراد با محیط کار و وظایف شغلی است، تاثیر به سزایی در ایجاد استرس دارد.
اگر تمایل به ارزیابی استرس شغلی بر مبنای الگوی نظری ناهماهنگی میان تلاش و پاداش و بر اساس مولفه های تلاش، پاداش و تعهد کاری داشته باشید، پیشنهاد می کنیم از این پرسشنامه استاندارد و معتبر استفاده کنید.