معرفی پرسشنامه کنترل فکر ولز و دیویس (TCQ)
پرسشنامه ی کنترل فکر توسط ولز و دیویس در سال 1994 طراحی و تدوین شده است.
این پرسشنامه با داشتن 29 ماده سوال و با هدف ارزیابی مقیاس هایی مانند نگرانی، حواس پرتی، ارزیابی دوباره، تنبیه و کنترل اجتماعی برای استفاده عموم، تدوین شده است.
پاسخ دهی به سوالات این پرسش نامه بر اساس یک طیف لیکرتی چهار درجه ای می باشد. درجات لیکرت در این پرسشنامه با عبارات تقریبا هرگز، گاهی اوقات، اغلب و تقریبا و به ترتیب با نمرات یک تا چهار درجه بندی می شود.
لازم به ذکر است که نمره گذاری سوالات 15، 16 و 17 در این پرسشنامه به صورت معکوس بوده است؛ یعنی از گزینه ی تقریبا هرگز تا تقریبا از چهار به یک نمره گذاری می شود. درفتی و همکارانش در سال 1389 به منظور بدست آوردن روایی این پرسشنامه در ایران اقدام به گرفتن همبستگی کرده و در نتیجه به روایی بالای این پرسشنامه دست یافتند. لازم به ذکر است که پایایی این پرسشنامه نیز با مقیاس آلفای کرونباخ اندازه گیری شد.
کنترل فکر چیست؟
به نظر می رسد که کنترل ذهن و فکر یکی از آرزو ها و خواسته های انسان امروزی باشد. ممکن است همه ی ما انسان ها در شرایطی قرار بگیریم که توانایی کنترل فکر خود را نداشته باشیم. دقیقا زمان هایی نیاز داریم افکار خود را بر یک موضوع خاص متمرکز کنیم و به نوعی از پرش فکر در مغزمان جلوگیری کنیم. نداشتن تمرکز و به عبارت دیگر نداشتن کنترل بر افکار می تواند بر مرور زمان فرد را با مشکلات عمده و مهمی مواجه سازد. اما آیا انسان ها توانایی ای بر کنترل فکر خود دارند؟ در جواب باید به شما بگوییم که بله. دنیای امروز که دنیایی رو به جلو و پیشرفته است، قطعا با پیشرفت علم و ارائه ی روش های جدید می تواند راهکاری برای کنترل فکر ارائه دهد؛ پس یعنی با آموختن راهکار هایی کنترل فکر امکان پذیر است.
قطعا که انسان با کنترلی که بر افکارش اعمال خواهد کرد می تواند مسیر رشد و پیشرفت را برای خودش همواره هموار و آسان سازد. زمانی که شما کنترل فکر و ذهن تان را به دست می گیرید، یعنی باید تمام اطلاعاتی را که به مغزتان وارد می شود را کنترل کنید. فرقی نمی کند که شما در چه مکان و یا موقعیتی قرار دارید؛ اطلاعات می توانند در زمینه های مختلف و از طرق مختلف وارد ذهن شما شوند و افکار شما را به دست بگیرند و گاها شما را در کنترل فکرتان ناتوان سازند.
موقعیتی را در نظر بگیرید که در آن دائما فکر های منفی دارید و در مورد مسائل مختلف به صورت منفی و با حالت نامیدانه ای فکر می کنید و دائما این فکر را برای خود مرور و تکرار می کنید. مشخص است که اگر کنترلی بر افکار و ذهن خود نداشته باشید، افکار منفی بر شما پیروز خواهد شد و ذهنتان را تصرف خواهد کرد. در همچنین مواقعی متخصصان و روان شناسان به شما خواهند گفت که هرگز قدرت افکار و ذهنتان را دست کم نگیرید و آن ها را ناتوان نپندارید چرا که افکار شما از آنچه که شما فکر می کنید قدرتمند تر می باشند. اگر بتوانید کنترلی بر فکر خود داشته و این کنترل را بر افکارتان اعمال کنید از مزایای رسیدن به موفقیت خیلی زودتر از دیگران، افزایش قدرت یادگیری، رهایی از احساسات پوچ و بی حاصل استفاده خواهید کرد.
شما جز کدام یک از دسته از افراد می باشید؟ آن دسته که در کنترل فکر خود موفق هستند و می توانند بر افکار خود تسلط و کنترل داشته باشند و یا بلعکس در کنترل فکرتان شکست خورده اید ولی در فکر آن هستید که کنترل افکارتان را به دست بگیرید؟ اگر نمی دانید که ممکن است جز کدام یک از این افراد باشید اصلا عیبی ندارد. با استفاده از آزمون های طراحی شده برای کنترل فکر می توانید میزان کنترل فکرتان را بسنجید و ارزیابی کنید. آزمون کنترل فکر ولز و دیویس این امکان را برای شما فراهم خواهد کرد.