معرفی پرسشنامه بزهکاری نوجوانان آیتی
این پرسشنامه توسط آیتی در سال 1393 ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی عوامل موثر بر بزهکاری نوجوانان می باشد.
این پرسشنامه دارای 19 سوال و 5 بعد:
- اقتصادی خانواده
- دوستان ناباب
- پایبندی خانواده به مذهب
- نحوه گذران اوقات فراغت
- شرایط اجتماعی خانواده می باشد.
روایی و پایایی پرسشنامه بزهکاری نوجوانان آیتی تایید شده است.
بزهکاری نوجوانان
بزهکاری یکی از چالش ها و دغدغه های زندگی انسان امروزی است؛ متاسفانه آمار بزهکاری روز به روز در جوامع مختلف بیشتر شده و سن بزهکاری پایین تر آمده است. تاسف آور است اما بسیاری از نوجوان به دلیل انجام بزهکاری از سنین پایین در کانون اصلاح و تربیت زندگی می کنند.
ریشه لاتین کلمه بزهکاری به معنای خطا کردن است؛ بزهکاری به معنای ارتکاب جرم و جنایت است، وقتی فردی از قوانین و الزامات سرپیچی کند و مرتکب جرم شود، به عنوان بزهکار شناخته شده و از سوی مسئولین مربوطه مجازات می شود. پس هرگونه تخطی از قوانین مانند دزدی، تقلب، سواستفاده مادی، تعرض و سو استفاده جنسی و .... بزهکاری در نظر گرفته می شود.
جرم یا بزهکاری در نتیجه ناسازگاری یا تنش بر اساس قوانین اجتماعی به وجود می آید؛ هرگاه نظم اجتماعی بر هم بخورد و آسایش و آرامش دیگران از بین برود، بزهکاری رخ داده است. بزهکاری جز آسیب ها و رفتارهای ضد اجتماعی تلقی شده و مجموعه اعمالی را در بر می گیرد که بر خلاف باورها، ارزش ها، اعتقادات، هنجارها و آداب و رسوم جامعه باشد.
بزهکاری منحصر به جامعه خاصی نخواهد بود و به جغرافیایی خاص محدود نمی شود؛ بزهکاری ممکن است در هر جامعه با هر فرهنگ و آداب و رسومی رخ دهد اما نحوه مجازات فرد بزهکار در جوامع مختلف با یکدیگر متفاوت است.
جرم یا بزهکاری به دلایل مختلفی ممکن است روی دهد و از عوامل متعددی تاثیر بپذیرد. به عنوان نمونه، خانواده، سبک تربیت و فرزند پروری در ایجاد و شکل گیری بزهکاری نقش دارد. از دیگر سو، تداخل فرهنگی و نظام ارزشی فرد با جامعه، عادات و علایق غلط می تواند در ایجاد بزهکاری نقش داشته باشد.
یکی از مواردی که در خصوص بزهکاری اهمیت دارد، شناخت و پیشگیری از آن است؛ هرچه اطلاعات افراد و خانواده ها در مورد بزهکاری بیشتر باشد، فرهنگ سازی و آگاهی رسانی وجود داشته باشد احتمال رخ داد جرم کمتر خواهد بود. لازم به ذکر است، کوچک ترین سهل انگاری یا غفلت از سوی والدین می تواند آسیب های بزرگ و جبران ناپذیر به همراه داشته باشد.
در پژوهش های صورت گرفته چند عامل مختلف با بزهکاری نوجوانان در ارتباط دانسته شده است؛ وضعیت اقتصادی خانواده و شرایط اجتماعی آن، شیوه گذراندن اوقات فراغت و تفریحات خانوادگی، افرادی که اعضای خانواده با آن معاشرت می کنند و دوستان ناباب، میزان پایبندی خانواده به مذهب و گرایش های اعتقادی با بزهکاری در ارتباط است.
در صورتی که تمایل به ارزیابی متغیر، عوامل موثر بر بزهکاری نوجوانان می توانید از این پرسشنامه استاندارد و معتبر استفاده کنید و به اطلاعات خوبی در این زمینه دست پیدا کنید.