دانلود رایگان پرسشنامه سقف شیشه ای

دانلود رایگان سوالات استخدامی بانک توسعه صادرات ایران با جواب
رایگان

دانلود پرسشنامه سقف شیشه ای ارائه شده به صورت کامل و دقیق با فرمت word که قابلیت ویرایش و استفاده در پایان نامه های دانشجویی و تحقیقاتی، پژوهشی و ارزیابی را دارد و در اختیار شما قرار گرفته است.

تعداد سوالات:
13
تعداد صفحات:
4
نمره گذاری:
دارد
روایی:
دارد
اعتبار:
دارد
نویسنده:
غلامرضا طالقانی
سال ساخت:
1388
موارد استفاده:
پژوهش، ارزیابی
نوع فایل:
Word

معرفی پرسشنامه سقف شیشه ای

این پرسشنامه به جهت ارزیابی مفهوم سقف شیشه ای در ادارات ساخته شده است.

این پرسشنامه دارای  13 سوال  است.

پرسشنامه استاندارد سقف شیشه ای دارای روایی و پایایی و نمره گذاری می باشد.

آیا شما به عنوان یک کارمند در اداره خاصی مشغول کار و فعالیت هستید؟ فارغ از اینکه اداره شما در چه زمینه ای کار و فعالیت می کند، آیا سلسه مراتب سازمانی در اداره و یا سازمان شما رعایت شده است؟ اگر شما به عنوان کارمند مرد در سازمان فعالیت دارید، آیا برابری میان کارکنان زن و مرد در سازمان شما رعایت می شود و یا بالعکس اگر کارمند زن هستید، رفتار مدیران سازمانی با شما نسبت به کارمندان مرد چگونه است؟ این سوالات از سری سوالاتی است که ممکن است برای کارمندان زن در سازمان ها و یا مردان پیش بیاید. نکته مهم و حائز اهمیت این است که، عدالت و انصاف در محیط سازمانی باید رعایت شود. آیا تا به حال در یک اداره و سازمان شاهد رفتاری بر اساس عدم برابری و انصاف با کارمندان زن بودیده اید؟ در برخی از سازمان ها رعایت حق کارمندان زن نسبت به کارمندان مرد ممکن است نادیده گرفته شود. بر همین اساس تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفته است و طبق تحقیقات یک نظریه در این باره تدوین شده است.

نظریه سقف شیشه ای چیست؟

اصطلاح سقف شیشه ای برای اولین بار در سال 1986 و توسط مجله وال استریت بیان شد. هدف از بیان این اصطلاح توضیح این مسئله بود که، در ادرات و سازمان ها یک سری موانع نامرئی وجود دارند و این موانع نامرئی باعث می شوند که جایگاه زنان در سازمان ها ارتقا پیدا نکند و یا زنان کارمند آن طور که باید در محیط کار خود پیشرفت نکنند. همچنین اداره کل کشور ایالات متحده آمریکا در توصیف اصطلاح سقف شیشه ای گفته است که، اصولا این موانعی که سر راه زنان کارمند قرار می گیرد، موانعی ساختگی بوده و کاملا مصنوعی هستند. این موانع ممکن است ناشی از تعصبات و نگرش های جامعه، فرهنگ و یا تعصبات درون خود سازمان باشد.

در ادامه ممکن است که زنان کارمند در محیط کاری خود، هرگز متوجه این موانع که برای آنان در نظر گرفته می شود، نشوند و خوب  بالطبع این موانع باعث می شود که زنان به جایگاه واقعی خود که مستحق آن هستند، نرسند. برای مثال می توان گفت، عدم اعطای جایگاه مدیریت و یا سپردن مسئولیت های برون مرزی و بین المللی می تواند نمونه ای از مثال سقف شیشه ای در سازمان ها برای زنان باشد.

در صورت تمایل به ارزیابی اصطلاح سقف شیشه ای می توانید از این پرسشنامه استفاده کنید.

دریافت رایگان پرسشنامه سقف شیشه ای