معرفی پرسشنامه مقیاس تکانشگری هیرسچفیلد (IS)
این پرسشنامه توسط پال پی هیرسچفیلد، برین سوتون اسمیت و بی جی رزنبرگ در سال ۱۹۶۵ ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی تکانشگری در کودکان بوده است.
این پرسشنامه دارای 19 سوال است.
روایی و پایایی پرسشنامه تکانشگری هیرسچفیلد و همکاران (IS) تایید شده است.
تکانشگری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
تکانشگری نوعی رفتار آسیب رسان است که هم در بزرگسالان و هم در کودکان دیده می شود. زمانی که یک فرد رفتاری بدون فکر داشته باشد و قبل از عمل کردن عواقب رفتار را مورد بررسی قرار ندهد، رفتاری تکانشگرانه دارد. رفتار تکانشگری، رفتاری است که عجولانه و بدون فکر صورت می گیرد و هیچ پختگی در این رفتار دیده نمی شود.
از دیگر ویژگی رفتار تکانشگری، پر خطر بودن آن و متناسب نبودن آن با موقعیت است چرا که فردی که این رفتار را از خودش نشان می دهد قبل از عمل کردن، هیچ فکری پشت رفتارش ندارد. رفتارهای پر خطر جنسی، هدر دادن پول و اموال، شروع کار جدید به صورت مکرر، ترک گروه، بر هم زدن برنامه ریزی، انتقاد ناپذیر بودن، خشونت و درگیری فیزیکی، آسیب رساندن به خود و ... از جمله نشانه های رفتار تکانشگری می باشد.
تکانشگری بر سلامت روان افراد آسیب منفی می گذارد و منجر به ضرر های مالی نیز می شود. فردی را در نظر بگیرید که مبتلا به رفتار تکانشگری است. این فرد کارمند بانک است و از درآمد خوبی برخوردار می باشد. فرد تکانشگر پس از دریافت دستمزد ماهانه در یک هفته اول ماه، بدون هیچ برنامه ریزی و تفکری بیشتر حقوق خودش را خرج کرده و در نتیجه از هفته دوم تا آخر ماه پول کمی برای خرج کردن دارد؛ حقوق او صرف خرید هایی می شود که اغلب غیر ضروری می باشد.
تکانشگری در کودکان چگونه است؟
همان طور که گفتیم، کودکان نیز همانند بزرگسالان می توانند رفتار های تکانشگرانه داشته باشند؛ رفتار تکانشگری در کودکان با ویژگی هایی همچون، بی ثباتی، بی احتیاطی، غیر قابل پیش بینی بودن و تند خویی و .. مشخص می شود. رفتار، احساس و روابط ناپایدار از ویژگی های فرد تکانشگر می باشد. این افراد ممکن است حتی به غیر منطقی بودن کارهایشان پی نبرند و از آن آگاه نباشند.
درمان تکانشگری
تکانشگری از جمله اختلالات قابل درمان است. اگر فردی ویژگی های تکانشگری را داشته باشد، در صورت مشاهده این علائم بهتر است به یک متخصص سلامت روان مراجعه کند و در صورت تشخیص تکانشگری در فرد، می توان با روان درمانی و دارو درمانی، اقدام به درمان این اختلال کرد.
آیا کودک یا فرد بزرگسالی را می شناسید که مبتلا به تکانشگری باشد؟ چه ویژگی های رفتاری در او مشاهده کرده اید؟ در صورت تمایل به ارزیابی رفتار تکانشگری در کودکان می توانید از پرسشنامه تکانشگری هیرسچفیلد و همکاران (IS) استفاده کنید.