معرفی پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت (panaps)
این پرسشنامه در سال 1995 توسط تری شورت و همکارانش ساخته شده است.
پرسشنامه panaps به سنجش میزان کمال گرایی افراد در دو بعد کمال گرایی مثبت و کمال گرایی منفی می پردازد.
این پرسشنامه دارای 40 سوال است و جواب هر سوال به صورت طیف لیکرت پنج درجه ای از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم می باشد.
همچنین پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت دارای روایی و اعتبار و نمره گذاری می باشد.
کمال گرایی
انسان به طور کلی دارای ویژگی های منحصر به فرد و مشترک با یکدیگر می باشند. یکی از ویژگی های انسانی که به شدت در میان همگان و مخصوصا متخصصان و دانشجویان محبوب و مورد توجه است، کمال گرایی می باشد. این ویژگی و خصیصه ی انسانی محبوب طی سالیان متمادی مورد توجه بوده و موضوع اصلی بسیاری از تحقیقات بوده است.
کمال گرایی در سبب شناسی و خط سیر گستره وسیعی از آسیب شناسی روانی دخیل است و نه تنها همراه با تعداد زیادی از اختلالات، سطح بالایی از کمالگرایی نیز وجود دارد، بلکه کمالگرایی یک عامل خطر و استمرار برای طیف وسیعی از مشکلات محسوب میشود.
هالندر (۱۹۶۵) از اولین نظریه پردازی بود که در مورد افراد کمالگرا شرح داد و کمال گرایی را ویژگی شخصیتی لزوماً منفی تعریف کرد که شامل درخواستی غیرمنصفانه از خود یا دیگران است، برای عملکردی فراتر از آنچه در یک موقعیت مورد نیاز است.
ویژگی های فرد کمال گرا
به طور کلی فردی را در نظر بگیرید که کمال گرایی دارد و این ویژگی در او سطح بسیار بالایی دارد، به احتمال زیاد این فرد استاندارد های بالایی را برای خود تعیین کرده است و در انواع کارها و فعالیت ها و به سرانجام رساندن آن ها استاندارد های بالایی دارد که این فعالیت ها حتما باید بر اساس همین استاندارد ها پیش بروند. فردی با کمال گرایی بالا همیشه در تلاش است که خوب و بی نقص جلوه کند و هیچ یک از فعالیت های خود را حتی با ایرادات جزئی به پایان نرساند.
این فقط بخشی از خصوصیاتی است که یک فرد کمال گرا دارد.
- این افراد عموما از اینکه مورد انتقاد دیگران قرار بگیرند و یا دیگران بخواهند آن ها را در مورد مسائلی سرزنش کنند، بیزار هستند و از قرار گرفتن در معرض این موقعیت ها بیزار می باشند.
- اصولا کمال گرایان اهداف بزرگی در سر دارند و برای رسیدن به این اهداف از هیچ تلاشی دست نمی کشند و به هر قیمتی دوست دارند که به اهدافشان دست پیدا کنند. اگر چه داشتن ویژگی کمال گرایی به طور کلی خوب است ولی در مواقعی می تواند دردسر ساز باشد و کمال گرایی بیش از حد و افراطی برای فرد و در هیچ موقعیتی خوب نمی باشد.
در واقع کمال گرایی هم مثبت است و هم منفی. گاهی اوقات کمال گرایی زیاد موجب اتفاقات ناگواری برای فرد می شود و فرد با داشتن این ویژگی هم خودش و هم اطرافیانش را مورد آزار و اذیت قرار می دهد. لازم است بدانید که کمال گرایی خود دارای مولفه ها و ابعاد مختلفی می باشد.