معرفی پرسشنامه رفتارهای منافقانه دانایی فرد
این پرسشنامه توسط دانایی فرد و همکاران در سال 1392 ساخته شده است.
هدف از ساخت این پرسشنامه ارزیابی رفتارهای منافقانه می باشد.
این پرسشنامه دارای 14 سوال و 3 بعد است.
روایی و پایایی پرسشنامه رفتارهای منافقانه تایید شده است.
احتمالا کلمه منافق برای شما آشنا باشد و معنای آن را بدانید؛ ریشه کلمه منافق، نفق می باشد و منافق به فردی گفته می شود که نیت و رفتار یکسانی ندارد، یعنی در ظاهر کاری را انجام می دهد که در باطن به آن اعتقاد ندارد. در واقع بر اساس تعاریف مفهومی از نفاق می توانیم نفاق را دروغ در نظر بگیریم و منافق را فردی بدانیم که بر پایه دروغ نوعی نگرش خاص را وانمود می کند تا در نظر دیگران فردی موجه و پاک دیده شود.پ
فردی که به نفاق روی می آورد تمایل به خوب و جذاب دیده شدن دارد و بر همین اساس نفاق یک رفتار جعلی و فریب کارانه بوده که به روابط بین فردی آسیب می زند و اعتماد میان افراد را از بین می برد.
اخیرا در حوزه علوم مدیریتی، اصطلاحی تحت عنوان رفتار منافقانه توجه متخصصان را به خود جلب کرده است و پیامدهای منفی این رفتار بر کارمندان و سازمان مورد بررسی قرار گرفته است. رفتار منافقانه نوعی رفتار فریب کارانه است و چون رفتارهای فریب کارانه با زیرکی تمام انجام می شوند، کمتر پیش می آید که دیگران متوجه این رفتارها شوند.
به عنوان مثال، برای یک مدیر دشوار است که نیت تمام کارمندان خود را متوجه شود؛ پس امکان بروز هرگونه رفتار منافقانه در سازمان وجود دارد. در رفتار منافقانه میان نگرش فرد و رفتاری که انجام می دهد، ناسازگاری وجود دارد. یکی از جنبه های رفتار منافقانه خود شیرینی است.
باید توجه داشت به هیچ فردی در سازمان نمی توان برچسب منافق زد یا به او گفت که رفتارهای منافقانه انجام می دهد، مگر اینکه نفاق او در سازمان مشخص و توسط افراد مختلف ادراک شود. حوزه عمل رفتار منافقانه در سازمان بر پایه ارتباطات بین فردی است.
به طور خلاصه، ارتباطات فریبکارانه که با رفتار منافقانه در ارتباط است به ارتباطی گفته می شود که فرد در آن تمایل به رسیدن به خواسته ها و منافع خودش از طریق دروغگویی، نیرنگ و ریا دارد. در خود شیرینی فرد برخی رفتارهای استراتژیک و برنامه ریزی شده برای رسیدن به منافع و افزایش جذابیت خودش انجام می دهد و در نهایت در رفتار منافقانه فرد برای اخلاقی نشان دادن خود، تلاش می کند و از این طریق سعی بر کسب مقام و جایگاه بالا و عزیز شدن میان مدیران دارد.
در صورتی که تمایل به ارزیابی رفتارهای منافقانه داشته باشید، پیشنهاد می کنیم از این پرسشنامه استاندارد و معتبر استفاده کنید.