معرفی پرسشنامه مهارت های زندگی
این پرسشنامه که توسط قیاسی ساختار سازی شده است، شامل 144 سوال و 19 مولفه زیر می باشد:
- خودآگاهی
- داشتن مهارت در زندگی
- مهارت های مربوط به ارتباط های انسانی
- روابط بین فردی
- تصمیم گیری
- بهداشت و سلامت روانی
- بهداشت و سلامت جسمانی
- مهارت های حل مسئله
- مهارت های مشارکت و همکاری
- تفکر خلاق (خلاقیت)
- تفکر انتقادی
- نشان دادن مسئولیت های فردی
- درک و ارتقای اصول آزادی، عدالت و تساوی
- شرکت در فعالیت هایی که منافع را بهبود میبخشند
- نشان دادن رفتارهای اجتماعی
- شهروند جهانی شدن
- مهارت های حرفه ای
- مهارت های مربوط به رعایت و به کارگیری نکات ایمنی
- مهارت های استفاده از فناوری اطلاعات
پرسشنامه مهارت های زندگی، قصد ارزیابی مهارت های زندگی را در افراد دارد. ساخت این پرسشنامه بر اساس مقیاس لیکرتی بوده و لیکرت آن 5 درجه ای می باشد.
این پرسشنامه دارای روایی و پایایی مناسب است. پایایی این پرسشنامه چندین بار مورد ارزیابی قرار گرفته است و بر اساس ضریب آلفای کرونباخ بالای 90/0 گزارش شده است.
همچنین این پرسشنامه دارای نمره گذاری نیز می باشد.
در سنین پایین و زمانی که مدرسه را آغاز می کنیم، دروس متفاوت و مختلفی را در زمینه های گوناگون فرا می گیریم؛ یادگیری این دروس همواره ما را در ادامه روند تحصیلاتمان چه زمانی که دانش آموز هستیم و چه زمانی که دانشجو می شویم، کمک می کند. اما یکی از دروس مهمی که فارغ از حیطه ی تحصیلات باید یاد بگیریم، آموختن دروس و مهارت هایی برای زندگی می باشد.
یادگیری مهارت های زندگی برای هر فردی لازم و ضروری است. اینکه ما مهارت های زندگی کردن را بلد باشیم و همیشه نکاتی مهم و اساسی را در روند زندگی خود به کار بگیریم، کاربست این اصول و مفاهیم و به عبارت دیگر مهارت های زندگی، ما را به موفقیت های فردی نزدیک تر کرده و از ما فرد موفق تری می سازد. اگر بخواهیم مهارت هایی را که برای زندگی لازم است را بیاموزیم، در واقع مهارت هایی برای خوب زندگی کردن و داشتن زندگی ای کامل و بدون نقص، باید به موارد و مولفه های بسیاری توجه داشته باشیم. آموختن مهارت های زندگی، شامل یک مولفه و گزینه نمی باشد، بلکه مولفه های گوناگونی را در بر می گیرد.
انواع مهارت های زندگی
اول از هر چیز داشتن خودآگاهی در مسیر یادگیری مهارت های زندگی، مهم است. آگاهی از احساسات و نقاط قوت و ضعفمان همواره ما را در داشتن زندگی بهتر یاری می کند. علاوه بر آن تعیین هدف و هدف گذاری برای موقعیت های مختلف یاری بخش ما در مسیر زندگی خواهد بود. اینکه ما بتوانیم ارتباطی موثر و درست با دیگران داشته باشیم و مهارت های ارتباطی را هم در خودمان تقویت کنیم، به نظرات دیگران احترام بگذاریم و همکاری و فعالیت گروهی خوبی با دیگران برقرار کنیم و در واقع علاوه بر داشتن ارتباطات خوب درون فردی، ارتباطات میان فردی خوبی هم با دیگران داشته باشیم، در مسیر یادگیری مهارت های زندگی موفق تر خواهیم بود.
در هنگام یادگیری مهارت های اجتماعی، یادگیری مهرات های حل مسئله، مواجهه با مشکلات به صورت کار آمد و حل مسائل هم مهم است. اینکه چگونه تصمیم یگیریم و اثرات تصمیماتمان را بر دیگران مورد توجه قرار دهیم، همه و همه به داشتن زندگی خوب و سالم تر به ما کمک خواهد کرد. به کار گرفتن خلاقیت در زندگی، آموختن فرهنگ ها و دیگر سنن و آیین فرهنگی از دیگر کشور ها، آموختن مهارت های حرفه ای و رفتار های اجتماعی مناسب در حوزه مهارت های اجتماعی بررسی شده و باید یاد گرفته شود.
با استفاده از این پرسشنامه می توانید مهرات های زندگی ای را که بلد می باشید، مورد ارزیابی قرار دهید و به درک درستی از میزان مهارت های اجتماعی در خود برسید.